FOTOGRAFIE TIPS & TRUCS
illustraties © Csilla Csoke
Deze website kan niet compleet worden weergegeven! U heeft geen of een verouderde versie van Flash Player geinstalleerd!
...............................................................................................................................................
SCHEMERING

Het klinkt misschien ongelofelijk, maar de beginnende fotograaf als kennisuitbreiding kan het best eerst experimentelen met avondopnamen. Witbalans, belichting, en andere zaken zijn niet zo belangrijk.

99% van de beschikbare digitale camera`s zijn geschikt op de volledig automatische stand avondopname te maken. Het fototoestel maakt de foto, waarbij hij zelf de benodigde tijd voor de belichting (sluitertijd) berekent. Je zult merken, dat hij er (veel) langer over doet dan bij een foto overdag. De meeste camera`s kunnen minstens 1 seconde lang een foto nemen op de automatische stand. Heb je een speciale instelling "nachtscène", kan je die ook gebruiken.

Voor geslaagde foto`s is het essentieel dat de toestel op een stabiele ondergrond (of statief) geplaatst is. Schakel de flits geheel uit en gebruik de zelfontspanner om bewegingsonscherpte tijdens het drukken op de opnameknop te voorkomen.
Het moet tevens niet te donker zijn. "Te donker" is een wazig begrip, de beste omschrijving hiervoor is, dat de zon net onder de horizon is verdwenen en de straatverlichting net aangegaan is. De kleur van de hemel moet eerder te licht dan te donker zijn, een soort donker cyaanblauw. Voor onze ogen is het op dat moment nog niet donker genoeg, maar voor je fototoestel wel! De foto`s lijken door de relatief korte belichting (1 seconde) altijd (veel) donkerder dan in de werkelijkheid.

Heel belangrijk dat je de ISO-waarde niet verhoogt! Sterker nog, voor de mooiste opnamen moet je die instellen op de laagste stand (50-100).

...............................................................................................................................................
CHECKLIST:
  • Statief of stabiele ondergrond (bank, dak van auto, enzovoort - wees creatief)
  • Flits uitgeschakeld
  • Volledig automatische instelling (inclusief witbalans en iso-waarde)
  • Zelfontspanner ingesteld
  • Straatverlichting is aan?
  • Kleur van de hemel (donker) cyaanblauw?
Casestudy: Luxor tempel bij schemering

terug