FOTOGRAFIE TIPS & TRUCS
illustraties © Csilla Csoke
Deze website kan niet compleet worden weergegeven! U heeft geen of een verouderde versie van Flash Player geinstalleerd!
...............................................................................................................................................
BEWOLKT WEER

Van half- tot zwaarbewolkt weer (bewolking 50-100%) wordt vaak gezegd, dat het saaie foto`s oplevert. Het licht is overal min of meer gelijkmatig en de schaduwen zijn klein of zelfs helemaal verdwenen.
Scène`s waar de dieptewerking belangrijk is (landschappen) lijken vlakker, schaduwloos door het verstrooide licht. Dit type licht is daartegen uitstekend geschikt voor portretfoto`s!

Bijkomend effect van een (dunne) wolkendek is, dat hij heel helder, textuurloos en wit overkomt. Het gehele wolkendek functioneert als een grote lichtbron. Wordt de witte hemel een groot onderdeel van de compositie, dat wordt het meestal overbelicht (geheel wit) of het onderwerp wordt te donker.
Dit hoog contrast is moeilijk op te lossen in een foto, en in de meeste gevallen zelfs onmogelijk. Een oplossing is om je onderwerp beeldvullend te oriënteren en van de witte hemel zo min mogelijk in de compositie op te nemen. Het beste oplossing is echter een HDR foto uit meerdere foto`s samen te stellen.

Bij sommige omstandigheden is het nodig om de witbalans aan te passen (instelling bewolkt of custom). Het is moeilijk te bepalen welke omstandigheden die zijn. Kleuren die goed herkenbaar zijn voor iedereen (kleur van huid, sneeuw) moeten juist uitzien.
Kijk altijd kritisch naar het LCD-schermpje en controleer of de kleuren overeenkomen met de werkelijkheid. ...............................................................................................................................................
WOLKEN ALS ONDERWERP

Soms vertoont het wolkendek interessante texturen en zelf als onderwerp kan functioneren. Laat in dit geval het landschap zo veel mogelijk buiten het fotokader of gebruik het als silhouet.

...............................................................................................................................................
Achterdeurtje: door zwart-wit opname te maken bij bewolkt weer, lijken de contrasten minder sterk tussen lichte en donkere objecten.

Opmerking: lichte onderwerpen (bijvoorbeeld sneeuw) worden doorgaans te donker (onderbelicht). Via het histogram (indien beschikbaar) kan je altijd controleren of de foto volgens verwachting gemaakt is. Leer deze functie goed gebruiken!

Casestudy: High Dynamic Range

Casestudy: Witte hemel

terug