FOTOGRAFIE TIPS & TRUCS
illustraties © Csilla Csoke
Deze website kan niet compleet worden weergegeven! U heeft geen of een verouderde versie van Flash Player geinstalleerd!
...............................................................................................................................................
ZONLICHT BIJ HOGE ZONNESTAND

Natuurlijk licht op zijn eenvoudigst is het zonlicht bij een onbewolkte lucht. Bij afwezigheid van wolken zijn de lichtomstandigheden gedurende het grootste deel van de dag voorspelbaar.

De hoog staande zon rond het middaguur heeft het stempel "standaard daglicht" gekregen. Doorgaans geldt dat een hoge zon (45-90 graden boven de horizon) de lichteffecten afzwakt. Een plat, horizontaal onderwerp - zoals een vlak landschap - door de minimale zichtbare schaduwen kan saai uitzien. De hoge contrasten tussen belichte onderdelen en schaduwen kunnen ook tot over- of onderbelichte (te licht of te donker) foto`s leiden.

Dit licht is niet het meest geschikt voor fotografie, mede doordat de kleuren van het onderwerp ook minder mooi uitkomen dan bij een lagere zonnestand. Zijn er echter stapelwolken aanwezig, dan wordt de scène een stuk interessanter. De foto`s genomen tijdens een hoge zonnestand bij onbewolkte hemel (of eventueel stapelwolken aanwezig) zijn helder en scherp.

Samen met de volledig automatische instelling is het zeer goed geschikt voor een beginnende fotograaf, om zonder na te denken over de lichtomstandigheden, te oefenen met compositie.

Casestudy: stand van de zon

terug