FOTOGRAFIE TIPS & TRUCS
illustraties © Csilla Csoke
Deze website kan niet compleet worden weergegeven! U heeft geen of een verouderde versie van Flash Player geinstalleerd!
...............................................................................................................................................
NACHTFOTO`S

Nachtopnamen maken in het donker is veel geavanceerder dan fotograferen tijdens schemering. Voor "echte" nachtopnamen, dat wil zeggen in het volledige donker, zijn niet alle fototoestellen geschikt, doordat een langere sluitertijd (benodigde tijd voor het maken van de foto) van meerdere seconde nodig is.

Alle basisprincipes, zoals omschreven in het onderdeel schemering, zijn hier ook van toepassing: statief, zelfontspanner, geen flits en een lage ISO-waarde. Als het donkerder wordt, of in de nacht, moet je de sluitertijd handmatig in kunnen stellen. Raadpleeg de handleiding van je fototoestel!

Zoek goed verlichte onderwerpen, het liefst met lichte kleur, bijvoorbeeld gebouwen, straatbeeld, enzovoort.

Om de goede sluitertijd te bepalen moet je tijd nemen om te experimentelen - je hebt toch geen haast meer, omdat donkerder wordt het toch niet. Controleer na elke opname of het onderwerp goed belicht is, maar niet te vel (kleine felle lichtjes zorgen vaak voor problemen.) Ben je tevreden met het resultaat, neem dan nog twee extra foto`s met een stop korter en langer sluitertijd dan die opname.
Lange sluitertijden hebben ook het bijkomende voordeel, dat alles wat beweegt (denk aan mensen) wordt weggevaagd.

terug