FOTOGRAFIE TIPS & TRUCS
illustraties © Csilla Csoke
Deze website kan niet compleet worden weergegeven! U heeft geen of een verouderde versie van Flash Player geinstalleerd!
...............................................................................................................................................
ZONSOPKOMST EN ZONONDERGANG

De zon aan de horizon blijkt een onweerstaanbare aantrekkingskracht op veel mensen uit te oefenen. Heb je tot nu toe gedacht dat zonsopkomst of zonondergang fotograferen alleen voor professionele fotografen met een serieus fototoestel is weggelegd, heb je het mis. Met alle digitale fotocamera is het mogelijk om dit tafereel vast te leggen - originaliteit is wel een ander verhaal.

Als je de beweging van de zon gedurende de dag in de gaten houdt, kan je het meestal voorspellen waar hij zal ondergaan. Locaties waar water aanwezig is, vormen altijd een goede keuze door de weerspiegeling van de lucht en de wolken.

Een mooie zonsopkomst of zonondergang is zeer onvoorspelbaar en hangt bijna geheel af van de aanwezige bewolking. Wachten en hopen maar - beter advies dan dat kan niet gegeven worden.

De witbalans instelling is wel doorslaggevend, het moet op "zon" ingesteld staan. Indien bij je fototoestel beschikbaar is, experimenteel wel eens met de "flash" instelling. Let wel op, hij levert diepere (rode) kleuren dan de werkelijkheid! Bij een iets minder spectaculaire gebeurtenis van "de geboorte of dood" van de zon, kan het tot een verassende resultaat leiden.

terug