FOTOGRAFIE TIPS & TRUCS
illustraties © Csilla Csoke
Deze website kan niet compleet worden weergegeven! U heeft geen of een verouderde versie van Flash Player geinstalleerd!
...............................................................................................................................................
HISTOGRAM

Een (groeiend) aantal typen camera`s kan een histogram van de afbeelding tonen, sommige modellen zelfs tijdens het nemen van de foto (live histogram). Velen van ons denken 'leuk, dat gekke grafiekje, wat moet ik ermee?'

Het histogram is dè belichting van de foto, weergegeven in een staafdiagram. Het laat zien of de foto donker, gemiddeld of licht is met hier en daar wat pieken. Aan de hand van het beoogde resultaat kan je dan beoordelen of de foto naar wens is, vooral bij moeilijke (licht)omstandigheden. Daarbij moet je vooral leren welk deel van het histogram bij welk deel van de foto hoort.

Elke kleur van een afbeelding heeft een bepaalde helderheidwaarde en sommige kleuren hebben dezelfde, omdat de helderheid maar 256 mogelijke gradaties heeft. Als je je foto in zwart-wit bekijkt, kan je zien wat de helderheid van je foto is.
De horizontale lijn van het histogram toont deze gradaties van zuiver zwart (0) aan de linkerkant tot zuiver wit (255) aan de rechterkant. Pixels met dezelfde helderheid worden gesommeerd op de verticale as. Hoe hoger de lijn, des te meer pixels met een gelijke helderheid.

Zonder het histogram kan je de helderheid van de foto ook beoordelen als je het bekijkt in zwart-wit. Het gekke grafiekje kan dus ontzettend handig zijn, omdat hij "ziet" je foto in zwart-wit al! Nadat je de foto hebt genomen, kijk goed naar je scène en probeer de helderheid te voorstellen.
Doorgaans maken de meeste digitale camera`s uitstekende foto`s zonder dat je het steeds moet controleren. Een camera is zodanig ingesteld, dat hij bij alle omstandigheden de foto richting "middengrijs" (RGB 128:128:128) wil uitbalanceren. Lees meer hierover in licht en belichting - principes. Bij heldere scènes, zoals een winterse landschap, betekent het dus een onderbelichting (te donker) en de avondopnamen kunnen overbelicht (te licht) worden. Het is dus erg belangrijk, dat je weet, wat je op het histogram moet verwachten en als het dan afwijkt, neem je een nieuwe foto met aangepaste belichting.

Histogrammen kan je uitstekend leren analyseren (en leren kennen) op de computer, met behulp van goed en minder goed belichte foto`s.

terug