FOTOGRAFIE TIPS & TRUCS
illustraties © Csilla Csoke
Deze website kan niet compleet worden weergegeven! U heeft geen of een verouderde versie van Flash Player geinstalleerd!
...............................................................................................................................................
MACRO (CLOSE-UP)

Het is vrijwel altijd verassend kleine details in het groot waar te nemen. Je kunt close-up foto`s maken van praktisch alles. Als je gek bent op natuur zijn bloemen, planten en insecten ideaal, maar zelfs alledaagse voorwerpen kunnen er fascinerend uitzien als ze van dichtbij bekeken worden.
Kenmerkend voor macrofoto`s is het beperkte scherptediepte: slechts een klein gedeelte van de foto is scherp, de achtergrond vervaagd.

Je kunt op twee manieren details vastleggen. De meest bekend is de zogenaamde 'macro' stand. Sommige compactcamera`s hebben supermacro stand, waarmee je vanaf 0 cm afstand van het onderwerp kunt fotograferen! Raadpleeg de handleiding van je toestel.
Iets minder bekend maar net zo doeltreffend is de techniek waarbij de optische zoom van je camera wordt gebruikt. Een voorwaarde is dat je zoombereik groot is (>5x).

Bij het maken van de opname gebruik een statief indien nodig om bewegingsonscherpte te voorkomen. Al een kleine verplaatsing van je toestel kan ervoor zorgen dat je onderwerp niet meer scherp wordt weergegeven. Let er ook op dat de lens van je camera een ongewenste schaduw op je onderwerp werpen. Kies je achtergrond zorgvuldig uit om storende en afleidende elementen te verminderen.

terug