FOTOGRAFIE TIPS & TRUCS
illustraties © Csilla Csoke
Deze website kan niet compleet worden weergegeven! U heeft geen of een verouderde versie van Flash Player geinstalleerd!
...............................................................................................................................................
WITBALANS

Met de witbalans instelling heeft de digitale fotografie een oplossing gevonden voor de verschillende, soms onvoorspelbare kleuren van het licht. Het is een zeer handig hulpmiddel om de kleuren van je foto zo te krijgen zoals je ze wilt. Het werkt in principe als een soort digitale "zonnebril" voor je camera: wat je toestel "ziet" is afhankelijk van de kleur van het "glas".

Lees aandachtig de handleiding van je fototoestel over witbalans door. De meeste digitale camera`s bieden voorgeprogrammeerde instellingen, zoals auto, zon, bewolkt, gloeilamp, tl-licht, flits of meer. In de meeste gevallen de auto-instelling kan je gerust gebruiken. Het is beter de enkele uitzonderingen onthouden en leren herkennen:
  • Zon: zonopkomst, zonondergang, zonlicht in de ochtend en namiddag; kortom als de zon een geel-oranje kleur heeft.
  • Bewolkt instelling: 80-100% bewolkt weer, sneeuw.
  • Gloeilamp: indien de lichtbron(nen) gloeilamp(en) is (zijn), zowel binnen als buiten, maar zonder flitsen.
  • Tl-licht: indien de lichtbron(nen) tl-lamp(en) is (zijn), zowel binnen als buiten, maar zonder flitsen.
  • Flits: indien flits wordt gebruikt (anders worden de kleuren echt dood). Zonopkomst- en ondergangen worden dieprood met deze instelling, probeer het eens!
Nadat je de foto hebt genomen, vergelijk altijd het resultaat op het LCD-scherm met de werkelijke toestand en neem indien nodig meerdere foto`s met diverse instellingen. Je kunt uiteraard ook in RAW+JPG formaat fotograferen. Zodoende neem je een foto met de best geschatte instelling en thuis heb je de mogelijkheid zonder kwaliteitsverlies het aan te passen.
...............................................................................................................................................
CUSTOM INSTELLING

Bij sommige camera`s kan je de witbalans handmatig bepalen door middel van een wit oppervlak. Een handig hulpmiddel is hiervoor een wit kaart, te koop bij een fotografiezaak, of een stuk (perfect) wit dik karton - wel meenemen natuurlijk als je gaat fotograferen.
Handmatig bepaald (custom) instelling kan het mooiste resultaat opleveren bij zwaar bewolkt weer (soms per onderwerp in te stellen), regen en zware sneeuwval. Let er echter wel op, dat de stand van de camera tijdens het bepalen van witbalans met de stand van de te nemen foto moet overeenkomen. Met andere woorden: plaats de witte kaart tussen het onderwerp en je fototoestel, bepaal dan de witbalans en neem vervolgens de foto.
...............................................................................................................................................
ACHTERDEURTJE

Als je door een of andere reden niet in de gelegenheid bent om de witbalans (per foto) in te stellen (ongeduldige medereizigers?) of ben je nog niet vertrouwd met het gebruik ervan, zijn er ook "tussenoplossingen":

1. Stel je witbalans in op de (naar schatting) meest geschikte instelling (zie lijstje boven), bij sneeuw/regen/zware bewolking in ieder geval op "bewolkt". Neem dan altijd twee foto: een met de volledige automatische functie van je toestel, en een met de aangepaste witbalans (vaak is het een kwestie van een knop draaien).

2. Neem alleen foto`s met de automatische instelling en maak daarbij ook opnames in zwart-wit. Je fotoalbum kan hierdoor ook erg leuk en interessant worden!

3. Fotografeer in RAW+JPG formaat

terug