FOTOGRAFIE TIPS & TRUCS
illustraties © Csilla Csoke
Deze website kan niet compleet worden weergegeven! U heeft geen of een verouderde versie van Flash Player geinstalleerd!
...............................................................................................................................................
ACTIE EN BEWEGING: suggestieve onscherpte

Je kunt bewegende mensen ook op een andere manier fotograferen. In plaats van een snelle sluitertijd als basis, werk je in dit geval juist met een sluitertijd die onscherpte van een beweging veroorzaakt. Net als bij het bevriezen van de beweging hangt de eigenlijke snelheid af van de snelheid van de beweging en het effect dat je wilt bereiken. Technisch gezien heb je twee mogelijkheden:

    a. Stel de sluitertijd in en laat de camera de ISO-waarde en diafragma bepalen
    b. Kies een lage ISO-waarde en wordt de sluitertijd automatisch langer.
Welke sluitertijd goed werkt, bepaalt je eigen oordeelsvermogen. Portretten moeten wel een bepaalde mate van herkenbaarheid hebben. De juiste combinatie van onscherpte en scherpe delen vergt veel oefening.

Je camera stilhouden is zeer belangrijk om bewegingsonscherpte door trillingen van je hand te voorkomen. Gebruik van een statief is onder een sluitertijd van 1/100 (of camera`s met Imagestabilisator 1/60 -1/40) wordt aangeraden.

...............................................................................................................................................
Een uitgebreide omschrijving van alle aandachtspunten, zoals huidskleur en compositie vind je in portretten algemeen en portret binnen.

terug