FOTOGRAFIE TIPS & TRUCS
illustraties © Csilla Csoke
Deze website kan niet compleet worden weergegeven! U heeft geen of een verouderde versie van Flash Player geinstalleerd!
...............................................................................................................................................
BERGEN: UITZICHT

De Spaanse Pyreneeën zijn gekenmerkt door scherpe rotspunten die door het groene gras als spelden uitsteken. Aan een kant is de bergtop bewandelbaar en redelijk breed om vervolgens aan de rand misselijkmakend steil te eindigen. Onder jouw voeten drijven de wolken voorbij. Dit gevoel probeerde ik met een aantal beelden vast te leggen.

Iedereen kan genieten van een mooi uitzicht, maar het vergt vakmanschap om er één stilstaand beeld van maken. Als het niet lukt, is het vaak de ultieme teleurstelling.

...............................................................................................................................................
Veel van de succesvolste landschapfoto`s roepen een gevoel van betrokkenheid op, waarbij de kijker in het landschap wordt getrokken. Concentreer je niet alleen op het mooiste punt, maar zorg ook ervoor dat de kijker als het ware hiernaartoe wordt geleidt. Dat betekent, dat alles wat jouw uitzicht zo speciaal maakt, moet je opnemen in je foto!
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, omdat je eerst er zelf over moet nadenken, wat nou zo mooi dat uitzicht maakt. Een goed begin is als je realiseert, dat landschappeen 'diepte' nodig hebben. Hoe je dit moet bereiken, leer je uitgebreid in het hoofdstuk COMPOSITIE. De belangrijkste tips zijn hieronder nogmaals uitgelicht: Als er voldoende tijd is, zorg dat je het beste standpunt voor de opname vindt. Het loont altijd om rond te lopen en de verschillende mogelijkheden uit te proberen.

De eerste reactie bij het zien van een interessant landschap is om te proberen het in zijn geheel te fotograferen. Panorama- en groothoekfoto`s werken zo goed bij landschappen, omdat ze aansluiten bij de manier waarop het menselijk gezichtsvermogen werkt.

terug