FOTOGRAFIE TIPS & TRUCS
illustraties © Csilla Csoke
Deze website kan niet compleet worden weergegeven! U heeft geen of een verouderde versie van Flash Player geinstalleerd!
...............................................................................................................................................
BEPAAL HET ONDERWERP

Voordat je de compositie kan maken, moet je eerst het onderwerp bepalen. Neem niet alleen een foto om dat je "het" mooi vindt, maar neem enkele seconde om te bepalen wt je zo mooi vindt aan de scène! Hoe je het op een foto wilt vastleggen, kan je pas daarna besluiten.

Probeer niet te veel onderwerpen in een foto te stoppen. De meest gemaakte fout is het fotograferen van je reisgenoot inclusief het gehele gebouw erachter. Kan je niet kiezen? Neem dan een serie foto`s over elk onderwerp die je belangrijk vindt. Daarvoor kan je ook onderstaand principe hanteren.

Bij het maken van elk foto gebruik je ogen waarvoor ze bedoeld zijn: goed kijken. Soms een klein stapje naar links of rechts maakt het verschil tussen een 'vakantiekiek' en een fantastische foto. (Denk aan de lantaarnpaal dwars door het beeld). Elimineer details en storende elementen die niet toedoen.

...............................................................................................................................................
OVERZICHT - ONDERDEEL - DETAIL

Als je niet een duidelijk onderwerp kan kiezen, neem dan meerdere foto`s! Wie zegt dat je alleen een opname kan maken? Fotografeer alles, wat je belangrijk vindt en vergeet daarbij niet een overzicht foto te maken! Alle beelden horen dan bij elkaar, maar afzonderlijk zijn ook heel speciaal. Overzicht - onderdeel - detail, dit principe kan je altijd toepassen.

Casestudy: reisportretten

terug